Uw werkgever kan bij de kantonrechter een verzoek indienen om uw arbeidsovereenkomst te ontbinden. Kan dat zomaar? Wat zijn uw kansen? Hoe verloopt zo’n ontbindingsprocedure?
De kantonrechter zal een ontbindingsverzoek alleen honoreren als hij van oordeel is dat daarvoor een redelijke grond aanwezig is. Daarnaast moet het niet mogelijk zijn of in de rede liggen u binnen een redelijke termijn te herplaatsen in een andere passende functie (al dan niet met behulp van scholing).
Wat zijn redelijke gronden voor het ontbinden van de arbeidsovereenkomst?
Als de kantonrechter niet overtuigd is van de aangevoerde ontslaggrond, zal hij de gevraagde ontbinding afwijzen.
![]() |
![]() |
![]() |
|
Een ontbindingsprocedure bestaat uit een schriftelijk en een mondeling gedeelte. Als u van de kantonrechter bericht krijgt dat uw werkgever een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst heeft ingediend, krijgt u allereerst de gelegenheid om schriftelijk verweer te voeren. U kunt aangeven dat en waarom u het niet eens bent met de redenen voor het ontslag en de rechter vragen het verzoek van uw werkgever af te wijzen.
Ongeveer vier weken nadat uw werkgever een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst heeft ingediend, zal een zitting bij de kantonrechter plaatsvinden. Meestal verloopt dit als volgt: eerst krijgt de advocaat of juridisch adviseur van uw werkgever het woord en zal hij het verzoekschrift met het standpunt van uw werkgever toelichten. Daarna is het woord aan u of uw juridisch adviseur en kunt u uw kant van de zaak belichten. Vervolgens zal de rechter in de meeste gevallen beide partijen de nodige vragen stellen. Ook kan het voorkomen dat de kantonrechter partijen (letterlijk) de gang op stuurt met de opdracht te bekijken of zij de zaak kunnen schikken. Als dat niet lukt, zal de behandeling door de kantonrechter worden voortgezet.
Een aantal weken na de zitting ontvangt u de uitspraak van de kantonrechter (de beschikking). In de beschikking staat onder meer of de arbeidsovereenkomst ontbonden wordt (en per welke datum) of niet.
U heeft mogelijk recht op een transitievergoeding. Indien uw arbeidsovereenkomst wordt ontbonden wegens een combinatie van omstandigheden, dan kan de kantonrechter een transitievergoeding toekennen tot 150%.
Als u het niet eens bent met de beslissing van de kantonrechter, kunt u in hoger beroep herstel van de arbeidsovereenkomst verzoeken of in plaats daarvan een billijke vergoeding vragen.
Bel ons direct voor advies: (079) 363 19 13 of mail ons.
GRATIS eerste intakegesprek. Bel: (079) 363 19 13 of mail ons.
Ga nooit zomaar akkoord, maak gebruik van onze Quick Scan.