Voor een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of ontslag na twee jaar ziekte, kan uw werkgever toestemming vragen aan UWV. Wat moet u doen als u van UWV het bericht krijgt dat uw werkgever toestemming heeft verzocht om uw arbeidsovereenkomst op te zeggen en u het daar niet mee eens bent? Hoe kunt u bij UWV het gevraagde ontslag aanvechten?
![]() |
![]() |
![]() |
|
In het verzoek om toestemming voor de opzegging van uw arbeidsovereenkomst staat waarom uw werkgever u wil ontslaan. Uw werkgever moet zijn verzoek met documenten onderbouwen en motiveren. U ontvangt van UWV niet alleen het ontslagverzoek maar ook alle andere documenten die uw werkgever bij zijn verzoek indient. Daardoor kunt u het verzoek zelf ook goed beoordelen. U krijgt van UWV twee weken de tijd om schriftelijk op het verzoek te reageren. U kunt zelf ook documenten meesturen die u van belang vindt. Reageer in ieder geval als u het niet eens bent met het verzoek. Als UWV dat nodig vindt, stelt zij uw werkgever en vervolgens u nogmaals in de gelegenheid te reageren. Uw werkgever krijgt vervolgens een kopie van uw reactie. Als UWV dat nodig vindt, zal UWV uw werkgever om een reactie vragen en krijgt u daarna ook nog een mogelijkheid om te reageren.
Het is verstandig tijdig juridische hulp in te schakelen. Bel ons voor juridische ondersteuning: (079) 363 19 13. Of mail ons. Wij helpen u voor een vaste prijs! Lees hier meer over onze werkwijze.
Een medewerker van UWV beoordeelt de ontslagaanvraag. Bij een ontslag op grond van twee jaar ziekte kan een deskundigenadvies worden gevraagd, bij een ontslag op economisch gronden kan de Ontslagadviescommissie worden gevraagd om advies uit te brengen. . Daarna beslist UWV of de toestemming verleend wordt of niet. U krijgt – binnen vier tot acht weken – een kopie van de beslissing thuis gestuurd.
Een opzegverbod geldt als u ziek bent en deze ziekte nog geen twee jaar heeft geduurd bij het indienen van de ontslagaanvraag. UWV zal in die situatie in beginsel dan ook geen toestemming geven om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Dit is anders als verwacht kan worden dat het opzegverbod op korte termijn (binnen vier weken) niet langer zal gelden. Mocht UWV, ondanks dat sprake is van een opzegverbod, toestemming geven de arbeidsovereenkomst op te zeggen en uw werkgever zegt de arbeidsovereenkomst vervolgens op, kunt u de kantonrechter verzoeken de opzegging te vernietigen.
Als UWV toestemming heeft verleend voor het opzeggen van uw arbeidsovereenkomst, mag uw werkgever u ontslaan. Dit houdt in dat hij vier weken de tijd heeft om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Als uw werkgever dat doet, is voor u het volgende van belang om te weten:
Indien u van oordeel bent dat de toestemming ten onrechte is verleend, kunt u de kantonrechter verzoeken om herstel van de arbeidsovereenkomst of in plaats daarvan een billijke vergoeding.
In dat geval mag uw werkgever u niet ontslaan. U blijft gewoon in dienst. Uw werkgever moet uw loon blijven betalen en van u wordt verwacht dat u blijft werken. Indien uw werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt zonder dat hij daarvoor toestemming heeft van UWV, kunt u de kantonrechter verzoeken de opzegging te vernietigen. Als UWV uw werkgever toestemming voor de opzegging heeft geweigerd, kan uw werkgever de kantonrechter (in een soort hoger beroepsprocedure) verzoeken de arbeidsovereenkomst alsnog te ontbinden.
Bel ons direct voor advies: (079) 363 19 13 of mail ons.
GRATIS eerste intakegesprek. Bel: (079) 363 19 13 of mail ons.
Ga nooit zomaar akkoord, maak gebruik van onze Quick Scan.