Juridisch advies voor werknemers
Deel deze pagina:

Regels rond verlengen van tijdelijk contract

Let goed op als uw arbeidsovereenkomst verlengd wordt, want dit kan uw werkgever niet onbeperkt doen. In sommige situaties ontstaat er automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De volgende regels (behoudens regels in de CAO) gelden rond verlengen tijdelijk contract:

 • Maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd:
  • Uw werkgever kan uw arbeidsovereenkomst maximaal twee keer verlengen. Als u op basis van drie opeenvolgende arbeidsovereenkomsten gewerkt heeft en uw arbeidsovereenkomst wordt nog een keer verlengd, is deze vierde overeenkomst automatisch een vast dienstverband. Dit geldt als uw arbeidsovereenkomsten binnen zes maanden na elkaar zijn afgesloten.
 • Maximaal twee jaar:
  • Als sinds uw indiensttreding, tijdens uw tweede of volgende arbeidsovereenkomst, 24 maanden verstreken zijn, dan ontstaat er ook een vast dienstverband. Als er een periode van meer dan zes maanden tussen twee tijdelijke overeenkomsten in zit, dan moet u opnieuw beginnen te tellen.
  • Indien u voorafgaand aan de arbeidsovereenkomst bij uw werkgever hetzelfde werk al deed maar op een andere basis, bijvoorbeeld via een uitzendbureau, dan telt dit mee als een arbeidsovereenkomst in de reeks.

In een CAO kan in sommige situaties van deze regels worden afgeweken. Zo is het bij CAO mogelijk af te spreken dat werkgevers maximaal zes achtereenvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten in een periode van vier jaar met werknemers kunnen afspreken. Kijk dit dus goed na in uw CAO.

Stilzwijgende verlenging tijdelijk contract

Wat gebeurt er als u uw werkzaamheden na de einddatum voortzet, zonder dat u een nieuwe arbeidsovereenkomst heeft gekregen of hierover een duidelijke afspraak heeft gemaakt met uw werkgever? Dit heet een stilzwijgende verlenging. In het geval van stilzwijgend verlengen tijdelijk contract gelden automatisch de voorwaarden van uw laatste arbeidsovereenkomst. Als u bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst voor zes maanden had, dan wordt uw overeenkomst bij stilzwijgende verlenging, voor dezelfde duur (een half jaar) en onder dezelfde arbeidsvoorwaarden voortgezet.

JURIDISCHE HULP: GRATIS OF VASTE PRIJS

 • – Vaststellingsovereenkomst
  – Onderhandelingen werkgever
  – Ontslagprocedure UWV
  Meer info

CONTACT

GRATIS eerste intakegesprek. Bel: (079) 363 19 13 of mail ons.

CHECK VASTSTELLINGSOVEREENKOMST

Ga nooit zomaar akkoord, maak gebruik van onze Quick Scan.

TRANSPARANTE TARIEVEN

Vaste prijs of uurtarief. Geen verrassingen achteraf. Kijk bij onze tarieven.